E-könyvek pro és kontra

2018.06.20. E-könyvek pro és kontraEgy átlagos könyvmolynak, aki tisztességes mennyiséget olvas, annak minden eszközt érdemes megragadnia, hogy az olvasást változatos helyen, időben tudja művelni: megfelelő méretű, és változatosan használható kanapé, mindig kéznél levő könyvjelző, a két kezét felszabadító könyvtámasz, kellő méretekkel rendelkező táska, és egy jó lámpa. Nemrég szert tettem a régóta áhított tabletre, és ennek kapcsán szeretnék pár szót szólni az e-könyvek előnyeiről és a hátrányairól.

Elérhető

Annak, aki minél gyorsabban szeretne az olvasmányaihoz hozzájutni, aki külföldön él, és szeretne a postaköltségen spórolni, aki sokat utazik, és nem tudja megoldani az átvételt, ez egy nagyon jó lehetőség. Bár most már egyes boltok (Bookline, Libri) vállalnak külföldre is kiszállítást, igénybe veszik a Pick Pack Pont hálózatot, és a posta szolgáltatásait, aki gyorsan szeretne könyvhöz jutni, szeretné megúszni a járulékos költségeket, annak ez lehet az ideális megoldás.

Helytakarékos

Ha egy e-könyv olvasót teszünk az asztal billegő lába alá, valószínűleg nem lesz elég. De ha el kell utaznunk, szeretnénk olvasni az ebédszünetünkben is, kizárt, hogy egy egész könyvtárat magunkkal tudjunk vinni a repülőre vagy vonatra más formában. Egy olvasó vagy tablet viszont a kézipoggyászunkban könnyedén elfér és nem nyom egy tonnát.

Olcsó

A kezdeti befektetés talán nem is pénztárcakímélő, ahogyan egy könyvespolc, vagy komód sem az, de itt ugye nem is kell egy könyvtárat berendezni akkora mennyiségű könyvhöz, amennyi gond nélkül elfér egy olvasón. De ha a kezdőtőke megvan, onnantól az egyes könyvekhez árszabástól függően lényegesen olcsóbban, vagy akár ingyen is hozzáférhetünk. Az e-könyv, ha rengetegszer olvassuk is el, nem esik lapjaira. Ha koszos, foltos lenne, egyszerűen le lehet törölni, így a szép díszkiadást sem kell félteni, vagy akár pótolni.

Kevés

Sajnos a magyar könyvpiac igen szűk részét tudjuk még mindig beszerezni e-könyvben is. Amit nem teljesen értek, különösen az újonnan megjelent könyvek esetében. A szerkesztés után nem hiszem, hogy annyi munka lenne, ami nem éri meg a befektetést. És sok könyv sajnos nem érhető el minden formátumban. De az igyekezet legalább látszik, a piac lassan, de biztosan fejlődik, növekszik.

Személyre szabható

Annak akinek nem jó a szeme, vagy fáradt a számítógépnél való munka után, annak nagyon is fontos szempont, hogy be lehet állítani a betűk méretét, a “lapok” alapszínét, a fényerőt a számára legszimpatikusabbra. Vakoknak, gyengénlátóknak pedig le lehet tölteni felolvasó alkalmazásokat az olvasmányunk mellé. Így nem kell nekik sem lemondaniuk az újdonságokról, kedvenc műfajukról.

Kimerítő

Ez esetben viszont nem azt meríti le, aki olvas, hanem az akkumulátort. A tabletem két napig bírja töltés nélkül (mondjuk nem csak olvasok rajta), de egy átlagos e-olvasó sokkal később merül le. Ha tehát olyan helyre vetődnénk, ahol nincs áram, ezzel nem árt számolni. De a papírkönyv mellé sem árt valami fényforrás, ami szintén lemerülhet, főleg, ha nem tudunk gyertyafény mellett olvasni.

Felszabadító

Néha még könyvtartóval sem szabadul fel mind a két kezünk az olvasás mellett végezhető tevékenységekhez, mert például túl nagy a könyv, amit olvasunk, vagy összecsukódik. Az iPad-ben már eleve más applikációk is vannak, amik kiegészítik az olvasást: Facetime, amivel telefonálhatunk közben, zene, ami a “könyvből szól”. Nem kell tartani a kinyitott oldalnál a szakácskönyet, barkácskönyvet, útmutatót például, miközben mást is csinálunk.

Titkos

Bizonyos típusú regények olvasását nem szeretjük nagydobra verni, és statisztikák igazolják, hogy ezekből sokkal több e-könyv fogy (példa: Szürke ötven árnyalata). Mert a tabletről nem az ordít, mit is olvasunk, hanem az, milyen szép tokot tudunk választani neki.

Segíti a tanulást

Megvettem a Harry Potter sorozatot e-könyvben, angol nyelven a pottermore online boltjából. A szótár füzetemre nem is volt szükség, mert a szövegben bárhol mellékelni lehet jegyzetet, anélkül, hogy a könyv összképét rontottam volna. Az internetre is könnyű átváltani, és utánanézni a dolgoknak, szótárazni. Ha pedig elfelejtettem egy korábban már látott szó jelentését, használhattam a keresőt a lapozgatás helyett.

Környezetvédő(?)

A “Védd a fákat, egyél hódot” elv helyett azt mondanám, használj e-olvasót. Rövidtávon biztos környezetkímélőbb az e-könyv hagyományos társánál, hosszútávon azonban nagyobb odafigyelést igényel. A magam részéről az ilyen elektromos szerkezeteket igyekszem visszajuttatni a gyártóhoz, remélve, ők nem dobják egyből a kukába, hanem amit lehet, újra felhasználnak belőle. Elméletileg ez lenne a minimum. Lehet, naiv vagyok, de remélem, ők is figyelnek.

Bloggereknek segíthet az írásban

Egy összetett bejegyzés megírásában óriási segítséget jelentett az e-könyv keresője. Minden idézetet, ami adott szereplőről, eseményről szól egy perc alatt megtalálom, ki tudom jegyzetelni, a fontos idézetekkel együtt. Így hamar komplex képet kaphatok egy adott témáról, amit a könyv újra és újra felvet akár említések szintjén. Tableten pedig lehet olvasás közben jegyzetelni, azonnal leírni egy fontos mondatot, gondolatot, felfedezést a későbbiekhez.

Nem túl érzéki

Amíg a könyvre több érzékszervünk reagálhat, addig ez e-könyv esetében ez korlátozott. Számomra is külön élmény kézbe venni egy könyvet, érezni az illatát, a papír minőségét. Kimutatták, hogy az e-könyv olvasás kevésbé intenzív a hiányosabb érzékelés miatt, így elméletileg nem marad meg annyira az élmény. Nem kötjük össze annyi mindennel. Ahogy a kiscicám sem… Bár ezen a fronton még vannak fejlődési lehetőségek… Nemrég adták ki angolul a Harry Potter könyveket e-könyvben, ami nem csak illusztrált, de mozgóképek is vannak benne. Ez mesekönyveknél fontos lehet, hogy a gyerekeknek még nagyobb élmény lehessen az olvasás, és minél többen olvassanak.

Az e-könyveknek összességében több előnyét látom, mint hátrányát, de ez nem jelenti azt, hogy a hagyományos verziónál jobbnak tartom. Nekik is több előnyük van, mint hátrányuk, hiszen könyvek. De vitathatatlan az e-könyvek létjogosultsága, különösen, ha megkedveltetik az olvasást az új generációval is.

E-könyvek pro és kontra” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Hangoskönyvek | Könyvzugoly

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s