Varázsvilág: A Hollóhát-ház

“A bölcs öreg Hollóhátban
Éles elmék várnak.
Kiknek a tanulás kaland,
Oda azok járnak.”

2018.07.10. Varázsvilág - A Hollóhát-házA Hollóhát-ház mindenek fölé az intelligenciát, tanulást helyezi. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a külsőségek helyett a belső értékeket, önismeretet, fejlődést preferálják. Magukat, és egymást is folyamatosan ösztönzik a tanulásra, haladásra. Kíváncsiságuk, tudásszomjuk kimeríthetetlennek tűnik, csodákat keresnek, és hoznak el másoknak is. A világ, és benne mindenki egy feltárásra váró kincsestár: megismerni a mágiát, és önmagukat igazi kaland számukra. Érdeklődéssel, megértéssel fordulnak mindenkihez, és többféleképpen is megvizsgálják ugyanazt: körüljárják a problémákat, nem pedig leegyszerűsítik. Számukra nincs lehetetlen, biztosak az igazukban akkor is, mikor senki más nem hisz nekik. Ez könnyen átcsaphat makacsságba, arroganciába. Ahogyan újdonságokkal is mutathatnak be és fogadtathatnak el, mert nem csak magukba szívják a meglévő ismereteket, de bővítik is a varázslók tudását, és széles körben népszerűsíthetik felfedezéseiket. A magabiztosság, önbizalom, a szkepticizmus figyelmen kívül hagyása: ezeknek a jellemvonásoknak pozitív példája Luna Lovegood. Nem számít, ki mit gondol a narglikról, a Hírverőről, az ő nyugalmán ez mit sem változtat. Éleslátásuk legendás, de számukra ez nem csak a látható, anyagi világra korlátozódik, hanem azon túl is. A házak versenyében nem azért maradnak általában alul, mert nincs meg bennük hozzá az elégséges ismeret, hanem mert a szemük előtt egy nagyobb verseny (önmagukkal), egy nagyobb cél lebeg.

A Hollóhát-címer színei: kék és bronz

A kék a magasságot, nagyságot, a végtelent jelképezi. Hideg szín, ami nyugalmat, tisztaságot feltételez. Egyfajta megfoghatatlanság, légiesség párosul hozzá, ami a fantáziához, szürrealitáshoz kapcsolódik. A földi szenvedélyeket jelentő vörössel ellentétben egy mennyei, nem evilági hatalmat fejez ki. Királyi viselethez szívesen választották, ami az uralkodók égi eredetére, hatalmuk jogosságára utalt. Egy békés, nyugodt, csendes ember színe ez, aki őszinte, nyitott, élénk képzelőerővel, hűséges szívvel rendelkezik. Nem csak hétköznapi tudást, hanem látnoki képességeket is társítunk hozzá, a képzelet szárnyalását, az elme határtalan kiterjesztését. De óvatosan kell mindezekkel bánni, egy érzékenyebb, problémásabb embernél álomvilágba menekülést, a valóságtól való elszakadást, függőségbe menekülést, nagy zuhanást is okozhat. A könyvekben ezt Sybill Trelawney mutatja be, aki nem tudja magáról, hogy valódi látnok, kisebbségérzése van a kollégái felé, és teljesen elvonultan, magányosan él. A látványos, misztikus elemekkel teletűzdelt előadással olcsó mutatvánnyá degradálja a jóslást, ezzel elbizonytalanít, elidegenít mindenkit magától. Mivel ő sem bízik a képességeiben, így tovább sem tudja adni azokat. Pedig a legtöbb jövendölése igaznak bizonyul, de a körítés miatt senki nem hisz neki, így magányos alkoholistaként él a toronyban. Az egyik, Hollóháthoz kötődő tantárgy a jóslástan, ami nyitott elmét, az alternatív gondolkodás befogadását jelenti, kizárva a szkeptikus, szűklátókörű hozzáállást. A másik pedig a bűbájtan, ami átfogó alaptudást ad, kellő szorgalom és kreativitás mellett pedig folyamatosan változik, bővül a tantárgy. Ezekből pedig nincs hiány a Hollóhátban.

A bronz, amellett, hogy a sas szárnyát juttatja eszünkbe, egy rendkívül szilárd fém, ami keményebb az aranynál, ellenállóbb az ezüstnél. Ma leginkább fogaskerekek, harangok készítésénél használják fel, korábban ágyúk, fegyverek készültek belőle, mivel ellenálló a robbanásokkal szemben is. A hollóhátasok is szorgalmasak, szilárdak a meggyőződéseikben, higgadtak, türelmesek, eltökéltek. Ugyanúgy lehetnek hírhozók, figyelmeztethetnek a veszélyre, erejük működtethet gépezeteket, ahogyan rendkívül veszélyes ellenfelekké is válhatnak. Kingsley Shacklebolt méltósága megnyugtató, bölcsessége irányt mutat másoknak is, keményen dolgozik, csendesen ellenáll a minisztériumon belüli káosznak, védi a többieket, felhívja a figyelmüket a közvetlen és távoli veszélyre is. Intelligenciája, teherbírása teszi született vezetővé és veszélyes fegyverré a Főnix rendjének kezében.

A sas és a holló

A sas, más néven a “madarak királya” égi jelenség, veszélyes ragadozó, kitartó és erős madár. A fényhez társítják, királyi hatalmat, varázserőt, bátorságot és éleslátást tulajdonítanak neki. A kígyók megsemmisítője, az isteni szellem végrehajtója, és a fény sötét hatalmak feletti győzelmének jelképe. Negatív tulajdonságai a kérlelhetetlenség, szigor, keménység és bosszúvágy. Ebből könnyű kikövetkeztetni, hogy az ember inkább szeretné barátjának tudni, mint ellenségének. Egyfajta érzelmi hidegség ugyanúgy jellemezheti őket, mint az empátia. A sasszem kifejezés mutatja az éleslátást. A sas látásának különös jelentőséget tulajdonítottak az ókorban: úgy tartották, hogy titkok tudója, aminek következtében eljut égi magasságokba és a Napba is bele tud nézni hunyorgás nélkül. Az Ollivander család nagyon jó példa erre, akiket a kíváncsiságuk egy ősi, misztikus tudományhoz, a pálcakészítéshez vezet, melynek titkait fürkészik és adják tovább családon belül, folyamatosan előremozdítva varázslók generációit.

A sas és a holló egymás ellentétei, legtöbbször a kettőséget ábrázolják együtt. Egyes sámánoknál a sas a fényt, a holló a sötétséget jelképezi, így együtt alkotnak egy egészet. A hollót lélekvivő madárnak tartják, ami képes élők és holtak között kapcsolatot teremteni. A mitológiában az istenek küldötteiként érkeznek az emberekhez, akik jelenlétüket rossz előjelnek vélték. Ez a rendkívül intelligens, ragaszkodó, érzékeny madár mindig is legendák tárgyát képezte. Úgy tartották róluk, hogy képesek a mágiát katalizálni, amelyet maga körül érzékel az ember és megtanítják félelem nélkül használni ezt a varázserőt. Mindezt magába foglalja egyetlen, a házhoz kapcsolódó bűvös tárgy: Hollóháti Hedvig diadémja, amely bölcsebbé teszi viselőjét, de Hedvigre és a lányára leginkább csak bajt hozott.

A Hollóhát klubhelyiség: a legmagasabb toronyban

“A Hollóhát e késői órán néptelen klubhelyisége tágas, kerek terem volt, levegősebb a Roxfortban megszokott helyiségeknél. A falat ékesítő kék és bronzszínű selyemkárpitok sorát kecses boltíves ablakok szakították meg: a teremből nappal pazar kilátás nyílhatott a környező hegyekre. A kupolás mennyezetet díszítő festett csillagok tükröződtek a padlón szétterülő mélykék szőnyeg mintájában A berendezést asztalok, székek és könyvszekrények alkották, s az ajtóval szemközt, egy beugróban magas fehér márványszobor állt.”

A hollóhátasok már a klubhelyiségükkel is munkára ösztönzik magukat: nagy magasságot csak úgy érhetnek el, ha újra és újra megmásszák a lépcsőket, amikor pedig felérnek hozzá, a jutalmuk a tanulás. Egy sas alakú bronz kopogtató feltesz egy kérdést a bejáratnál, és ha nem tudod a választ, nem tudsz bemenni. Ez azt üzeni, ha valaki szorgalmas, bármit elérhet és nem csak egyéni, de csoportos gondolkodásra, egymás segítésére is ösztönöz. És ha eljut valaki idáig, a határ a csillagos ég.

A Hollóhát-torony szelleme: a Szürke Hölgy

A szürke hölgy nem más, mint Hollóháti Heléna, aki halála után belátta, a tudás nem minden, és nem jelent győzelmet sem. Heléna túl szerette volna szárnyalni az édesanyját, bölcsebb, fontosabb szeretett volna lenni nála, így ellopta a diadémot és elmenekült. Büszkeségük miatt soha többé nem látták egymást viszont. Az ő történetük figyelmeztetés arra, hogy amíg kizárólag az égre emeli valaki a tekintetét, elmehet mellette az élet, a család, a szeretet. Ebben a klubhelyiségben áll egyedül a ház alapítójának a szobra, aki az élet misztériumaira, tanulságra hívja fel a figyelmet, örökké tanítva, jelezve a diákoknak, mi igazán fontos ezen a világon.

“Magad azzal ékesíted, ha elmédet élesíted!”

Összességében szerintem a Hollóhát egy varázslatos, magával ragadó ház, ahol a lényegre figyelnek, előtérbe helyezik a kemény munkát, a segítségnyújtást és az értékek megosztását. Tagjai lehetnek makacsak, kitartóak, nyitottak és megértőek egyaránt. De ami közös bennük a nyugalom, méltóság és a gazdag belső világ. Ha valami felkelti az érdeklődésüket, minden erejükkel, idejükkel arra törekednek, hogy megismerjék azt. Lehet ez a távoli jövő fürkészése, amire Sybill Trelawney szögezi látó szemét, vagy izgalmas kalandok bemutatása a nagyközönségnek, amiben Gilderoy Lockhart mélyül el. Mutathat valaki újfajta nézőpontot őszinte és hűséges barátainak, mint Luna Lovegood, vagy szentelheti életét a mágia kutatására és tanítására, mint Flitwick professzor. Szállj fel magasra és hódítsd meg azt a kék eget: ez a Hollóhát!

A többi házról itt olvashatsz: Mardekár, Hugrabug, Griffendél.

A Harry Potter sorozat az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, a kötetek itt megrendelhetőek!

Varázsvilág: A Hollóhát-ház” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: Könyvzugoly

  2. Visszajelzés: Varázsvilág: A Griffendél-ház | Könyvzugoly

  3. Visszajelzés: Varázsvilág: A Hugrabug-ház | Könyvzugoly

  4. Visszajelzés: Varázsvilág: A Mardekár-ház | Könyvzugoly

  5. Visszajelzés: Varázsvilág: Házak harmóniája | Könyvzugoly

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s