Varázsvilág: A Hugrabug-ház

“Hugrabugnak nyájas népe
békés, igazságos.
Oda mész, ha türelmes vagy
S jámbor – ez világos.”

2018.07.30. Varázsvilág - A Hugrabug-házA Hugrabug-ház lényege az élet szeretete. Nem helyezik fölé a dicsőséget, az egyéni érvényesülést. Az ő szemükben mindenki egyenlő és mindenki megérdemli ugyanazt az esélyt. Idealisták, akik igazi sportemberként viselkednek, becsületesek, hűségesek. Szigorú elvek szerint élnek, azt teszik, ami a helyes. Nem valamiért cserébe, hanem egy jobb világért. Hugrabug Helga azt vallotta, hogy őelőtte egyenlő minden tanuló, származástól, anyagi helyzettől, a szülei személyétől függetlenül. Mindenkit elfogadni pedig egy nyitott, optimista, alkalmazkodóképes és türelmes személyiséget kíván. Bár ez sokszor nem könnyű, sokan lenézik a kedvességet. Pedig ez nem jelenti azt, hogy a hugrabugosok unalmasak lennének, vagy kevésbé okosak, pláne nem azt, hogy ők lennének a “maradék”, aki a többi házba nem passzol bele. De ez a közvélekedés az előnyükre is válhat, hiszen velük van a meglepetés ereje és egy békés, családias légkör a klubhelyiségükben. A vidámság, gondoskodás, rend jellemzi őket, amitől nagyon jó házigazdák, barátok, vagy családtagok lesznek. Akiket szívesen tudunk magunk mellett barátként, nem pedig ellenfélként. A jóságuk és kedvességük azonban nem teszi őket naivvá. Többen válnak sérülékennyé ezek miatt a tulajdonságaik miatt, éppen ezért erős önvédelmi reakcióik vannak és nem ismernek félelmet, ha meg kell védeniük magukat vagy egy szerettüket. Egy hugrabugos sosem marad ki a munkából vagy a harcból, ami jobb hellyé teheti a világot. De a szigor önmagával szemben keménnyé teheti másokkal is, a túlzott óvatosság miatt félénkké válhat és nehezen barátkozhat. De ha egyszer valakit megszeret, nincs nála hűségesebb, szeretőbb társ.

A Hugrabug-címer színei: Sárga és fekete

Ami elsőre feltűnhet a címerükben, hogy ez az egyetlen olyan színösszeállítás, amiben nincsen nemesfém. Ez is mutatja a demokratikus elveket, miszerint nincsen semmi, ami alapján jobbnak gondolnák egyik embert a másiknál. Itt nem a verseny a lényeg, hanem a harmónia. A sárga és a fekete együtt egy kiegyensúlyozott világot mutat: élet és halál, fény és árnyék, nappal és éjszaka. Az élet körforgása jut erről eszünkbe, amiben a föld búzát terem, a szorgos méhek zümmögnek, éjt nappallá téve dolgoznak magukért és egymásért, egységben, összehangolva. A sárga mutathatja a meleg, vidám, optimista hugrabugos lelkületet, a fekete pedig a komolyságukat, amivel a munkájukat végzik és a félelmet nem ismerő ellenfelet, akivé válhatnak.

A borz

A hugrabug címerállata rendkívül békés, kedélyes állat, nagyon óvatos, de ha felbosszantják, kimutatja milyen erős. Hevesen védi a territóriumát, ami a Hugrabug klubhelyiségén is tetten érhető. Ez az állat munkát és lojalitást szimbolizál, Helga szülőföldjén, Walesben pedig nagy borz populáció él. Terjedelmes föld alatti üregrendszert építenek, amit évszázadokig használ egy család. Rend és tisztaság jellemzi az odújukat, ami rendkívül tágas, barátságos, mégis biztonságos. Mélyre ásnak: akár egy odúról vagy az emberekről, legendás lényekről legyen szó, nem maradnak meg a felszínen. Nagy erejüknek és kitartásuknak köszönhetik, hogy kivájják és karbantartják ezeket a hatalmas üregeket, aminek előnyeit kiélvezik. A borz nagyon szereti a hasát, így a kitartó munka jutalma a bőséges lakoma. Hugrabug Helga híres volt ételbűbájairól, ő gyűjtötte össze a manókat a Roxfortba, ahol a receptjeit a mai napig használják a híres díszvacsoráikon. Az otthonteremtés, gondoskodás és vendéglátás boszorkánya ő.

A Hugrabug klubhelyiség: a pincében

Övék az egyetlen olyan klubhelyiség, ahová Harry Potter nem jutott el a kalandjai során és ez nem véletlen. Egyrészt nem volt oka egy hugrabugos után sem szaglászni, másrészt pedig ez az egyetlen, amelyik erős védelemmel van ellátva és valódi kényelmetlenséget okoz az idegeneknek. A bejárat egy hordókból álló együttes, amiben a megfelelő hordót a megfelelő ritmusban kell kopogtatni. Ha ez nem sikerülne, egy hordó kinyílik, ecettel elárasztva a behatolót. De ha oda tartozunk, vagy kedvesen meghívnak, emögött az ajtó mögött egy igazi otthont találunk közel a konyhához, a földhöz, a növényekhez, ami fényes, meleg és tele van vidám színekkel. A falon pedig Hugrabug Helga portréja biztatja szelíden a diákokat, tósztra emelt kupájával és kedves mosolyával.

A Hugrabug szelleme: a Pufók Fráter

A Hugrabug házat a Pufók Fráter szelleme kísérti, vagy inkább nevetteti, akit az egyháza élén álló emberek végeztettek ki miután gyanút fogtak, mikor parasztgyerekeket gyógyított ki a himlőből csupán azzal, hogy “hozzájuk ért egy bottal”. Illetve nyulakat húzott elő az áldoztató kehelyből. Így a lelkiismerete diktálta jótett elnyerte méltó büntetését. A szellemek között ő a legjobb kedélyű, bár néha bánkódik amiatt, hogy sosem lehetett bíboros. De nem kétlem, ha újra választania kéne a bíborosi palást, és egy beteg kisgyermek között, ugyanúgy a gyógyítást választaná.

Ahogyan a ház alapítója, úgy a hugrabugosok is szívesen látnak mindenkit, aki nem fél a kemény munkától, aki gondoskodó természetű, vidám és empatikus. Ez a ház tele van színes egyéniségekkel, akik jobbá szeretnék tenni mindenki életét, akik küzdenek az igazságért. Helga maga köré szerette gyűjteni a diákjait, és otthonossá tette az iskolát, hogy békességben, vidám légkörben tanulhassanak. Tonksot optimista természete, hűséges szerelme vitte előre, hogy nem sokkal a szülés után máris csatasorba álljon Voldemorttal szemben. Bimba professzor türelme mindig meghozza a gyümölcsét, amivel gyógyíthat, elbájolhat vagy megvédhet bárkit. Göthe Salmander rámutatott, hogy az empátia és mások védelme milyen szép karriert adhat valakinek és emellett még Grindelwalddal is szembeszállt, hogy ne egy fasiszta eszme uralja a varázslótársadalmat. Cedric Diggory pedig bebizonyította, hogy méltán nevezték ki az iskola trimágus bajnokának, a háza kviddicskapitányának. Tisztességes ellenfél, becsületes bajnok, és tiszta szívű fiú volt. Ő mutatta meg, miről szól valójában a Hugrabug: keményen dolgozni, igaz barátként viselkedni, fair play módon játszani, még a leglehetetlenebb körülmények között is.

A többi házról itt olvashatsz: Mardekár, Hollóhát, Griffendél.

A Harry Potter sorozat az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, a kötetek itt megrendelhetőek!

Varázsvilág: A Hugrabug-ház” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: Könyvzugoly

  2. Visszajelzés: Varázsvilág: A Griffendél-ház | Könyvzugoly

  3. Visszajelzés: Varázsvilág: A Mardekár-ház | Könyvzugoly

  4. Visszajelzés: J. K. Rowling: Legendás állatok és megfigyelésük (Forgatókönyv) | Könyvzugoly

  5. Visszajelzés: Varázsvilág: Egy szokatlan hős, Göthe Salmander | Könyvzugoly

  6. Visszajelzés: Varázsvilág: Házak harmóniája | Könyvzugoly

  7. Visszajelzés: Varázsvilág: A Hollóhát-ház | Könyvzugoly

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s