Varázsvilág: A Griffendél-ház

„Ha vakmerő vagy s hősi lelkű,
Házad Griffendél.
Oda csak az kerül, ki
Semmitől se fél.” 

2018.08.10. Varázsvilág - A Griffendél-házA Griffendél-ház és vele együtt a Harry Potter sorozat a hősiességet, a lelki nagyságot, bátorságot és barátságot tekinti fontosnak, követendőnek. A griffendélesek bátran kiállnak magukért és másokért is, a jóra törekednek, igyekeznek felülemelkedni önmagukon. Sok szempontból ők a Roxfort szíve-lelke, bár nem mentesek a hibáktól. A bátorság sokszor vakmerőséggel vagy a dicsőségben való lubickolással társul. A griffendéles eszmék a helyes út követését hirdetik, még akkor is, ha az lehetetlennek tűnik. Az érdemli ki a legfontosabb ereklyéjüket, Griffendél hősi kardját, aki vágyik a jóra és van ereje önmagán túllépni, még ha a személyisége alapvetően mást mond. Ha szembenéznek a veszéllyel, a tapasztalataikból ők is azt teszik magukévá, ami erősíti őket, ahogyan a kard. Traumáikból, fájdalmukból nyernek erőt fejlődni, túllépni önmagukon, a harc edzi, nem pedig összeroppantja őket. Nem a dicsőségért, hírnévért – ahogy sokan félreértelmezik és tévútra lépnek -, hanem a nagyobb jóért. De olykor nem árt emlékeztetni őket, hogy a veszély keresése, hovatovább okozása nem egyenlő a szembenézéssel, a helyes út nem mindig az, amiről azt hihetjük, és a szabályok nem véletlenül jöttek létre. Ragaszkodni egy értékrendhez, belső iránytűhöz ugyanolyan nemes dolog lehet, mint amennyire arrogáns is. A griffendélesek szenvedélyesek, érzelmesek és büszkék a közösségükre, a közösen elért eredményeikre, nagyon jól dolgoznak együtt csapatban, kiállnak egymásért. Előbb cselekszenek az érzelmeik által vezérelve, mint végiggondolnák a következményeket, és sokszor rontanak a helyzeten. De a jó szándék vezérli őket, tanulnak a hibáikból és a tapasztalataikkal együtt fejlődve végül megtalálják, hogyan terelhetik az energiáikat a helyes irányba.

A Griffendél-címer színei: Vörös és arany

Az arany a napot, értéket, állandóságot, tudást, és a győzelmet jelképezi. Ahogyan az oroszlán sörénye, úgy ez a szín is azonosítható a Nappal, ami dicsőséget, világosságot képviseli. Az alkímiai Bölcsek Köve, az életelixír és ezáltal az örök élet szimbolikája mind köthető az aranyhoz. A vörös a nemességet jelentette évszázadokig: az Erzsébet kori Angliában, ahogyan az ókori Rómában is kizárólag az uralkodó elit viselhette ezt a színt. A sötétebb vörösről eszünkbe juthat a bor, vagyis a földi javak és örömök, ahogyan a vér és a szenvedély is. Egy griffendélest nemes szándék vezérel, küzd a sötét erők ellen, aranyból van a szíve, szereti és élvezi az életet és küzd az utolsó csepp véréig. A legtöbb griffendéles győz az ellenfele felett (Grindelwald, Voldemort), ha elkezd valamit, abba szívét-lelkét beleadja, semmit sem csinál félgőzzel. A vörös és arany együtt a tüzet képviselik, ami jelentheti az otthon melegét, a hirtelen, “tüzes” természetet és az életet magát is. De óvatosan kell vele bánni, mert egy kontrollálhatatlan, pusztító erővé válhat. Helyesen használva viszont egy horcruxot is elpusztíthat. 

Az oroszlán

Az oroszlán nem csak J. K. Rowling, Harry Potter és Neville Longbottom horoszkópja, de nagyon sok mindent elárul a Griffendél-ház értékrendjéről is. Az oroszlán az állatok királya, egy veszélyes ellenfél. A dominancia, méltóság, egoizmus, hatalom juthat róla eszünkbe. Dicsőséget, ragyogást, nyugalmat, nagylelkűséget, fennköltséget, sörénye pedig a napot szimbolizálja. Az oroszlánoknál a nőstény vadászik, öl, és látja el a csapatot, a kisebbeket. A Griffendél-ház bőven jeleskedik védelmező, harcias anyaoroszlánokkal, (akiket nem érdemes felébreszteni) Molly Weasley-től Minerva MacGalagonyig. Az ő csapatuk összehangolt, mindenkinek egyformán fontos szerep jut és megvédik egymást. A hím oroszlán pedig csak azt teszi meg, amire senki más nem képes, különben pedig irányít, és tartalékolja az erejét. Érdemes megnézni Hermione Grangert vagy Ginny Weasley-t, mint nőstényoroszlánokat, aki a háttérben mozgatják a szálakat, és megállíthatatlanul törnek előre. Közben a büszke hímek ott állnak mellettük ugrásra készen, hogy biztosítsák a csapat  egységét és sértetlenségét.

A Griffendél klubhelyiség

A földönjáró Mardekárosokkal és Hugrabugosokkal ellentétben a Griffendél torony mutatja a magasabb célokat, ami a szemük előtt lebeg. A Kövér Dáma őrzi a bejáratát hűségesen és kicsit makacsan, de helyén a szíve, és még egy feldühödött kutya sem elég, hogy kinyissa az ajtót. Belépve egy meleg és barátságos hely várja a tanulókat, akik kényelemben, biztonságban érezhetik magukat, mintha csak otthon lennének, családi körben. 

A Griffendél szelleme: Félig fejnélküli Nick

Félig Fej Nélküli Nick, akit életében Sir Nicholas de Mimsy-Porpingtonnak hívtak. VII. Henrik udvarában élt, míg nem egy nap varázslat segítségével megpróbált megszépíteni egy szerencsétlen udvarhölgyet, akin sajnálatos módon agyarak nőttek. Sir Nicholastól így elkobozták a pálcáját és kivégezték, melynek következtében fejét már csak aprócska bőr és índarab tartja a nyakán. Legnagyobb bánatára, ugyanis máig sem csatlakozhat a szellemek között annyira népszerű Fejvesztett Futamhoz.

A mai világban, ahol jobban érvényesül a hatalomvágy, manipuláció, elterjedt a cyberbullying és sokan küzdenek a megkülönböztetés, egyenlőtlenségek, zaklatás ellen, szükség van a griffendélesekre, akik emlékeztetnek, mit jelent helyesen cselekedni. Megmutatják, hogy félre lehet tenni a hatalomvágyat és igenis lehet tenni mások testi-lelki gyarapodásáért és egy jobb világért, mint Albus Dumbledore. Példát mutathatnak, hogyan emelkedjenek felül a gyermekkori, beléjük nevelt arrogancián, mint Sirius és James. Minden cselekedetükkel sugallhatják, mit ér a jóság és feláldozhatnak mindent a szeretteikért, mint Lily. Mutathatják a helyes utat és végigkísérhetnek rajta másokat is, mint Hermione. Felnővén minden rettegésük ellenére túlnőhetnek önmagukon és fordíthatnak egy háború kimenetelén, mint Neville. Hirdethetik az élet szeretetét és szembeszállhatnak a jogtalanul hatalmat gyakorlókkal, mint Fred és George. Minden nap dolgozhatnak azon, hogy önmaguk legbátrabb, legjobb verziói legyenek és elvihetik a fényt a világukba, mint Harry Potter.

A többi házról itt olvashatsz: Mardekár, Hollóhát, Hugrabug.

A Harry Potter sorozat az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, a kötetek itt megrendelhetőek!

Varázsvilág: A Griffendél-ház” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: Varázsvilág: A Hugrabug-ház | Könyvzugoly

  2. Visszajelzés: Varázsvilág: A Mardekár-ház | Könyvzugoly

  3. Visszajelzés: Varázsvilág: Házak harmóniája | Könyvzugoly

  4. Visszajelzés: Varázsvilág: A Hollóhát-ház | Könyvzugoly

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s