Catharina Ingelman-Sundberg: Rablás uzsonnára

2018.08.15. Catharina Ingelman-Sundberg - Rablás uzsonnáraKépzeld el, hogy elérkezett életed utolsó harmada. A gyerekek kirepültek, a hivatásodból már kihoztad a maximumot, így nyugalommal tölt el, hogy nem kell hajtanod többé. Eljött az ideje, hogy kiélvezd egy élet munkájának gyümölcsét, a kedvenc időtöltésed pedig kinője magát mindennapi élvezetté. Olvashatsz, kertészkedhetsz, utazhatsz vagy akár üldögélhetsz egy padon a kötésed felett. Ezért választasz egy kitűnő hírű intézményt, ahol mindezt szabadon megteheted, miközben a problémák valaki más vállát nyomják, Neked csak hátra kell dőlnöd. Szép elképzelés, ugye?

Most képzeld el, hogy miután megszoktad ezt, az otthon valaki más kezébe kerül, akit cseppet sem érdekel a bent élők jóléte, csak a haszon. Ennek fényében kiszívja belőled az életet, ami még igenis ott lüktet(ne) benned. Az egyetlen amit nem vesz el Tőled, az a gyógyszer, ami megnyugtat és ráadásul még az étvágyad is elveszi. Amire amúgy sincs már többé szükséged, hiszen nincs pénz süteményre a délutáni kávéd mellé. De hogy ne hiányozzon, inkább kávé sincs. Mert minek koffein, ha úgy sem mehetsz ki a kertbe se? Tökéletesen illik minden a képbe…

Hagyjuk a hasonlatot: képzeld el, hogy a kormány elveszi a nyugdíjad és a Te arany éveid terheit törvény szerint is a családodra bízza, ha beleszakadnak is. Mert amit a kormány ígért, azt megtartja. Ha pénzt ígér, azt is megtartja. Az áldozatot, amit a családodnak meg kell hoznia, bátran vállalja, mert nem tehet róla, ilyen nagylelkű. Ez a nagylelkűség pedig csak a fogvatartott bűnözők felé nagyobb, mint a hozzád hasonló, becsületes idős emberek felé.

“Mi, akik fiatalon építettük az országot, öregkorunkban ki akarjuk élvezni. Nem vagyunk valódi bűnözők. Csak akkor lépünk közbe, ha az állam nem tud helyesen eljárni. Elveszünk egy kicsit a gazdagoktól, és odaadjuk a rászorulóknak. Tudod, azoknak, akiken spórol az állam: özvegyek, idősek és akik képesek tovább betegeskedni, mint ahogy azt a politikusok elképzelték.”

Lehet, hogy többen is próbálkoznánk ezzel-azzal, mielőtt oda jutnánk, ahová a történet főhőse, Martha. Elkövetni a tökéletes bűntényt, majd bötrönbe vonulni, ahol láthatóan kiváltságosabb az élet, mint egy idősek otthonában. Te mit tennél? Csatlakoznál a Nyugdíjas Ligához?

Be kell látni, a történet alapötlete, a komoly téma ellenére is mosolyogtató. Öt idős, de lélekben nagyon is fiatal ember, aki a járókeretével botorkál, egy pohár bor után édesdeden alszik, nagyothall vagy rosszul lát… De nekivágnak a tökéletes bűntény végrehajtásának és a börtöntől várnak megváltást. Mondván, hogy a nyolcvan az új hatvan és sosem lehet elég idős az ember, hogy egy kis adrenalinlöketet kapjon az élettől. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a szépkorúak külsőre ártatlanok, de egy egész élet tapasztalata bujkál az ősz hajuk alatt és nagyon is vágyhatnak a kalandra. Amúgy is mi baj lehet belőle, ha egy kicsit felráznak egy múzeumot, vagy bankot, miközben senkinek sem esik bántódása? Egyetlen percig sem tudtam nem a Ligának szurkolni, mert mindannyian jó kedélyűek, eszesek, elevenek és egy csepp rosszindulat nincs megfáradt testükben. Ők csak méltósággal, nyugalomban szerették volna tölteni a megérdemelt pihenést. Ehelyett kihívás elé állították őket… Öreg hiba volt.

“Napi egy bűntett, minden ráncot eltüntet!”

Catharina Ingelman-Sundberg csavaros, humoros és életteli stílusban nagyon is rátapintott a lényegre: soha senkinek ne hagyjuk, hogy abba rúgjon bele, aki ki van szolgáltatva! Legyen szó egy idős néniről, kisgyerekről, háziállatról vagy ápoltról. Mert megélhetjük, hogy úgy döntenek, lelépnek a tisztességes útról, és felfedezik, nálunk is nagyobb gazemberekké tudnak válni. Az alábecsült bosszúja pedig édes lesz, mint a legjobb desszert a Grand Hotelben. Eddig nem vártam a nyugdíjas éveket, soha nem is tudtam magam elképzelni idősen (még kötni sem tudok), de ha ilyen “rossz” társaságba keveredhetnék, nem jöhet elég korán az a hatvanötödik születésnap.

A kötet az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s