Hangoskönyvek

2018.08.30. HangoskönyvekSajátos hangulatot áraszt egy könyv, amit valaki más olvas fel nekünk. Engem arra emlékeztet, mikor édesapám diavetítést tartott otthon, kiskoromban. Dallamosan, hangsúlyozva, a hangját időnként elváltoztatva. Most messze lakunk egymástól, és már nem vagyok kisgyerek, de nagyon szeretem az élményt, amit a felolvasás nyújthat. Erre a legalkalmasabb egy hangoskönyv, ami minden hallgatáskor ad a történetnek valami plusz töltetet. (Mindenek előtt leszögezném, a hangoskönyv nem egyenlő a hangjátékkal. Míg előbbi esetében a leírt szöveget szó szerint olvassa fel egy ember, a hangjátéknak saját dramaturgiája van, amit több szereplő ad elő.) Az e-könyvek után most lássuk, miért érdemes kipróbálni ezt az alternatív olvasási módot is:

Hozzáférést biztosít az irodalomhoz

Az elsődleges ok, ami miatt ez a műfaj elindult, azok az emberek, akiknek látása korlátozott, vagy a szakmájuk, felgyorsult életük miatt nem jut annyi idejük, hogy kezükbe vehessenek egy könyvet. Nem csak vakok, gyengénlátók, idősek számára lehet előnyös, de kamion söfőröknek, gyakran úton levőknek, a konyhában és a kertben aktívan tevékenykedő háziasszonyoknak, édesanyáknak, üzletembereknek, egyetemistáknak is.

Felszabadít

Rengetegen ingáznak, sok időt töltenek nap, mint nap a közlekedésben, amit kitölthet egy jó könyv. Egyéb időigényes kötelességeket, mint a főzést, takarítást megszínesítheti. A kellemetlen ingereket kiválthatja, teljesen más élménnyé teheti. Ezekben a lélekölő, üres órákban sem kell kedvenc időtöltésünk nélkül tengődni. Feltöltődhetünk, kicsit kiszabadulhatunk, miközben a fantáziánk szabadon szárnyal.

Segít a tanulásban, fejlődésben

A fent említett vakok, gyengénlátók mellett megkönnyítheti az életét másoknak is, akik nehézségekkel küzdenek. Aki keveset olvas sortévesztés, diszlexia, vagy egyéb probléma miatt, annak könnyebbség lehet elolvasni egy kötelező olvasmányt, vagy csak élvezni egy könyvet úgy, hogy hallgatja. Nyelvtanulásban is nagy segítség, ha figyelünk a hangzásra, és mellette olvassuk is a szöveget, mert jobban rögzül nem csak a helyesírás, hanem a kiejtés is, könnyebben bővül a szókincs, pontosabb a szövegértés és jobban rögzül a nyelvtan is.

Ugyanannyi az ára

Bár a nyomda költségein spórolnak ebben a műfajban, de a könyvek jogait, a felolvasó színész tiszteletdíját, a stúdióbérlést, és a cd sokszorosítását ugyanúgy ki kell fizetni. Bár most már különböző platformokon lehet vásárolni olcsóbban, digitális formátumban is. De általánosságban (ha nem ingyen van) ugyanannyiba kerül a hangoskönyv, mint a hagyományos változat.

Elérhető

A könyvesboltok, online áruházak, könyvtárak ugyanúgy tartanak hangoskönyveket is. Meg lehet venni, ki lehet kölcsönözni őket. El lehet érni a Magyar Elektronikus Könyvtár oldaláról is, ahonnan közvetlenül le lehet tölteni nagyon sok könyvet. Mindez elérhető városiaknak, vidékieknek, külföldieknek is. A választék folyamatosan bővül, így érdemes ezeken a felületeken időről időre nézelődni.

Közösségi élményt ad

Legyen az egy nagyobb kirándulás, egy hétköznapi családi este, vagy könyvklub, a hangoskönyv az egyéni, magányosabb tevékenységet csoportossá alakítja és megoszthatóvá teszi. Nagyszerű módja ez annak, hogy a család együtt legyen, ugyanazt a történetet éljék át, és közben olyanokat is bevonjunk az olvasás bűvkörébe, akik amúgy nem vesznek könyvet a kezükbe, vagy nem olvasnak rendszeresen. Kiválthatja az esti filmnézést, a zenehallgatást a kocsiban, megfűszerezheti az együttlétet, beszélgetést kezdeményezhet számunkra fontos témákról.

Egyéni nézőpontot ad

A kiadók előnyben részesítik a markáns, karizmatikus hangú színészeket ehhez a műfajhoz. Mivel valaki más olvassa fel a történetet, az ő szemszögéből éljük át a könyvet, ami egy friss élménnyel ajándékoz így meg minket. Máshogy értelmezi, hangsúlyozza ugyanazt a sort, mint mi, egy teljesen új könyvet kapunk. Bárki bármit mond, akár egy mondatot is lehet tízféleképpen értelmezni, mélyebb, árnyaltabb jelentéseket keresni, újra és újra elgondolkozni ugyanannak a történetnek a jelentésein, mondanivalóján.

Nyugalommal áraszt el

Legtöbbünknek, ha sok órát töltünk számítógép előtt, vagy hazaértünk a munkából, fárasztó lehet az olvasás a szemünknek. Erre az állapotra ideális a fülünket hegyezve olvasni. A magam részéről egy hosszú betegség után lettem a műfaj visszavonhatatlan rajongója. Nem láttam ki a zsebkendők közül, és nem nagyon tudtam fekvésen kívül mást csinálni, de unatkoztam. Egy jól választott könyv, Kulka János csodálatos hangja, és az élet máris szebbnek tűnt. Összekötve például egy felnőtt színezővel pedig kisimítja egy rossz nap után bárki idegeit.

Visszavisz a gyermekkorba

Ahogyan azt a bevezetőben írtam, engem a hangoskönyvektől elfog a nosztalgia, a hangulat, hogy valaki nekem felolvas. Bizonyos felolvasóknak az orgánumát minden este tudnám hallgatni: akár a telefonkönyvet is felmondhatnák, és sosem unnám meg. (RIP Alan Rickman) Más színészek annyira játékosan adják elő, minden szereplőnél máshogy változtatva a hangszínüket, hanglejtésüket, a beszédük sebességét akár. Nagy kedvencem A hobbit a néhai Kaszás Attila előadásában. Nem csak zseniális esti mese a könyv, de nagyon karizmatikus egyéniséggé varázsolta a művész úr az összes szereplőt.

Összességében mondhatom, engem ez a műfaj magával ragadott. Megkönnyíti a mai, rohanó világban az életet, és olyanoknak is hozzáférhetővé teszi a könyvek élvezetét, akiknek korábban le kellett volna mondaniuk róla. A rendszeresen olvasók pedig új módon közelíthetnek a kedvelt időtöltéseikhez.

Nektek mi a tapasztalatotok?

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s