John Green: Csillagainkban a hiba

“Néha elolvasunk egy könyvet, és az eltölt ezzel a különös, biblikus rajongással, és szent meggyőződésünk lesz, hogy az összetört világot nem lehet újra összerakni addig, amíg minden élő ember el nem olvasta azt a könyvet.”

2018.12.21. John Green - Csillagainkban a hibaSajnos a Csillagainkban a hiba határozottan nem ilyen, sőt. Engem egyenesen dühített. A sablonos történettel még nem lenne problémám, meg lehet azt is ízlésesen, újszerűen írni úgy, hogy adjon valami egyedit az olvasónak. Az ironikus hangvétel és a haldoklók érzéseit bemutató hasonlatok egy jó könyvet ígértek, de sajnos ennél nem is maradt több ez a kötet. Kaptam egy kiszámítható, mesterkélt történetet két rákos szerelmesről, akiket nem éreztem sem a személyükben, sem a kapcsolatukban hitelesnek. Semmi újat nem mondott az író a témáról, amit már ne hallottam volna. Nem adott friss nézőpontot a témáról, nem helyezte el elgondolkodtató kontextusba a karaktereket. Mintha arra számított volna, két beteg gyerek, meg Amszterdam majd elviszi a hátán a sztorit.

Ehhez első lépésként megírt két abszolút valótlan embert: Hazelt és Augustus-t, akik – mint azt ezerszer kihangsúlyozták – nagyon mély és bonyolult jellemek. Csakhogy két kölyök nem azért lesz szofisztikált, mert ódákat zengenek a csillagokról, órákig filozofálnak arról, mit hagynak majd maguk mögött, ha közben követelőző, hisztis ifjoncként taposnak mások érzésein. Amúgy ha mindig ugyanazt a könyvet olvassák, valóságshow-kon, vagy videojátékokon tengődnek, mitől lettek mégis ennyire tudálékos, mindentudó, kiművelt kis nyugdíjasok? Szerintem senki nem beszél így: “Csordultig megteltem a kórház üres játszóterének metaforikus felhangjaival”. A ráktól érettebbek lesznek a gyerekek is, más perspektívában gondolkoznak, ebben biztos vagyok, de nem lesznek bölcs filozófusok: dühösek lesznek, félni fognak, felerősödik bennük az élni akarás, esetleg megvadulnak, majd beletörődnek. Ezeket a megélt érzelmeket kifelejtette John Green. Ahogy azt is, hogy sokkal fontosabb nem csak beszélni az élet értelméről, hanem tenni is kell azért, hogy számítson.

“A gyász nem változtatja meg az embert, hanem megmutatja.”

Egy személyes megjegyzés a könyv egyik folyamatosan visszatérő eleméről, történetesen Augustus szokásáról. Egy meggyújtatlan cigarettát tart állandóan a szájában, mondván, hogy ez egy metafora: “A fogad közé szorítod a gyilkost, de nem adsz neki hatalmat a gyilkolásra.” A cigaretta nem metafora, különösen, ha pénzt adsz rá és ezzel támogatod az egyik leginkább rákkeltő termék gyártását. Ilyen a felnőtt, érett gondolkodás: minden tettünknek következményei vannak. Ez az egyik legkárosabb üzenete a könyvnek: ha haldokolsz, maradhatsz örökké gyerek és ilyen apróságokkal, mint a saját káros hatásoddal, szerepeddel a világban már nem is kell foglalkozni… És egyáltalán nem menő cigarettával villogni, miközben a barátnőd vonszolja maga után az oxigénpalackot…

Egy új fogalmat is alkotott a könyv, ami talán a legnagyobb hiba Hazel és Augustus csillagában készülékében: a rák-prémium. Ezek kisebb-nagyobb kiváltságok cserébe a betegségükért. A problémám ott kezdődik, hogy főhőseink elvárják, hogy különleges emberként kezeljék őket, mert haldokolnak. Szinte megvetéssel beszélgetnek ezekről a juttatásokról, de az első alkalommal, amikor valaki nem hajlandó sajnálatból megadni nekik, amit követelnek, Hazel átmegy prosztóba. Pedig ha körbenézne, láthatná, hogy az élet nem így működik és az emberek nagy része nem kap semmilyen ellentételt a veszteségeiért, legyenek egészségesek vagy halálos betegek. A múlandóságnak nem az a lényege, hogy megkapjuk érte a bónuszt, hanem az, hogy az életet ünnepeljük. Első körben mondjuk azzal, hogy a szeretteinket becsüljük, nem vandálkodunk, nem élünk vissza mások jóindulatával. Nem azon kéne rágódni, mi jön utánunk, ki fog emlékezni ránk, hanem hogyan fogunk mások emlékeiben tovább élni. Amúgy meg senki sem tudhatja, mikor kerül rá sor, akár egészséges, akár beteg, így erre alapozni nagy hiba. Az önsajnálat, az, hogy nem is akarnak többek lenni rákos gyereknél, az irreális elvárások a világ, és más emberek felé, elvette minden kezdeti szimpátiámat.

“A világ – mondta – nem egy kívánságteljesítő gyár.”

A két elátkozott szerelmes kapcsolatát sem éreztem megalapozottnak: szerintem sekélyesnek mutatta be a könyv. Több szó esett Augustus izmairól, a kék szeméről és a hajáról, mint arról, Hazel mit szeret a személyiségében. Az elejéről kimaradt a megismerkedés. Ennek a hiánya rávilágított a személyiségük egyszerűségére: egy könyv a halálról, valóságshow a külsőségekről, egy gyilkolós videojáték és egy iskola, amiről semmi szó nem esik. Csak a betegségük, és a várható haláluk által definiálják magukat, így hiányzik belőlük a lélek… A semmiből jött a szerelem, megalapozatlanul, amolyan újabb rák-prémiumként, csak hogy ezt is kipipálhassák a bakancslistán…

A nemtudás varázsa kiveszőben van, és erre remekül rávilágított az, aki nem volt hajlandó sajnálni Hazelt. Filmforgatások felett repkedő drónok. Filmelőzetesek előzeteseit úgy jelentik be, mint valami bajnoki mérkőzést. Írók bármikor kiegészítik plusz információval a regényeiket, fanfiction-ök készülnek tonnaszámra. Üdítő arról olvasni, hogy valaki arra bíztat, keressük a magunk válaszait, merüljünk el a saját fantáziánkban, örüljünk annak, ha nem kapunk meg készen valamit és mi magunk fejezhetjük be úgy, ahogy nekünk tetszik. Nem az a lényeg, mi következik a történet vége után, hanem az, milyen a történet, mit ad nekünk, mi marad utána velünk. Sajnálom, hogy ez a történet számomra nem adott többet, de legalább ezt a keveset magaménak éreztem…

“Uram, adj nekem derűt, hogy elfogadjam azokat a dolgokat, amelyeken nem változtathatok, bátorságot, hogy változtassak azokon, amelyeken lehet, és bölcsességet, hogy meg tudjam különböztetni a kettőt!” (Assisi Szent Ferenc)

A kötet a Gabo Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s