Grisaverzum: Inej Ghafa, a Kísértet

2019.08.09. Grisaverzum - Inej Ghafa, a KísértetInej Ghafa nem csak a Hat varjú duológia, hanem az ifjú felnőttek irodalmának egyik legfontosabb alakja. Egy misztikus lélek, tragikus hős, harcos, kém. Az elnyomottak képviselője. A hatfős rablóbanda szíve-lelke, ragasztója. Egy hűséges társ, empatikus megfigyelő, aki életet visz a könyvekbe. Bár sötétben mozog otthonosan, ő a fény Ketterdamban, ami nem csak rávilágít társadalmának súlyos hiányosságaira, de reményt is ad egy szebb jövőre. Ez a fiatal nő egyszerre ébreszt bennünk szánalmat, félelmet, együttérzést és csodálatot. Azonnal kíváncsiak leszünk, mit rejt ez a makulátlan, egzotikus külső. Veszélyes kémet, ártatlan kislányt, könyörtelen gyilkost, védtelen áldozatot, bosszúállót vagy egy hittel teli lelket? Az az érzésünk, bárki legyen is, egy pillanat és már el is illant. Ő a csend ereje az őt körülvevő zajban, az árnyék félelme a napsütésben, a tisztaság a mocsokban, az észrevétlenség és a lebecsült ellenfél meglepetése egy kegyetlenségre építő világban.

“… amúgy meg ő a Kísértet, a gravitáció az egyetlen törvény, ami érvényes rá, és néhanapján még ezt is át szokta hágni.”

Inejnek az alapokat a gondoskodó, melegszívű jelleméhez és a már-már természetfeletti képességeihez (és ezzel együtt a túléléshez) a szülei adták: egy szerető, elfogadó, építő közegben nőtt fel, ahol artistának tanult, ahogyan a családjában mindenki. De egy tragédia kettétörte az életét: elrabolták a szüleitől és eladták egy hírhedt ketterdami bordélyháznak. Ez ha fizikailag nem is okozta a halálát, érzelmileg mindenképpen. Innen a képességeire felfigyelő Kaz Brekker szabadította ki. Így született meg egy új Inej, a Kísértet. Egyfajta újjászületés ez: nem csak a régi önmagának a szelleme, de másoknak az árnyéka is. Rá nem érvényesek a gravitáció szabályai, egyfajta földöntúli testetlenséggel közlekedik az utcákon. Van benne valami nem evilági varázslat, ami mintha bármikor eltűnhetne.

A legelső jelentben, ahol vele találkozunk, háztetőkön, falakon mászik, hogy fedezze a többieket. Felülnézetből, a képen kívülről figyel. Ez nagyon jól bemutatja, hogy Inej Ketterdam társadalmának nem csak a számkivetettje, de áldozata és tükörképe is. Az, hogy kívül áll a társadalmon, az, hogy kívülről figyeli meg, lehetővé teszi, hogy objektíven, felülről lássa azt. Így kialakul benne egy sajátos elképzelés arról, hogy lehetne annak a hibáit kijavítani. Azoknak szeretne segíteni, akiknek hozzá hasonlóan nincsen se jövője, se reménye még a szabadságra sem. De a város atyáival ellentétben felismeri az építés másokra gyakorolt romboló hatását és önmagában is látja a problémákat, konfliktusokat. Nem csak látja őket, de szembesíti is a többieket vele. Ez az objektív nézőpont és őszinteség teszi őt tökéletes társsá és baráttá. Így morálisan vele értünk egyet és igazolva érezzük az olykor amorális tetteit. Ezeknek a tetteknek negatív következményei is vannak, de Inej mindig átérzi ennek a súlyát és a saját felelősségét. Nem szépít, nem vár el különleges bánásmódot. Vállalja, amit tett. 

“Jobb a szörnyű igazság, mint a kegyes hazugság.”

Ez a felelősségvállalás nem csak a tisztaságát erősíti, de a melankolikus lelki világát is. A kémkedésnek köszönhetően folyamatosan veszélyben van, de ő még rátesz erre, és még többet kockáztat. Minden lehetetlen feladatot elvállal, mintha nem érdekelné, él-e vagy meghal. Ez az önpusztító oldala is kifejeződik a Kísértet létben: sokszor élet és halál között lebeg. Szinte őrület, mikre képes, de ő folyamatosan feszegeti a saját határait. Bár a legnagyobb kockázatokat önvédelemből vagy a szerettei védelméből, heves érzelmekből fakadóan vállalja el. Kaznak el is mondja, hogy a bordélyházban egyszerűen elkülönítette a lelkét a testétől és eltűnt onnan. Ez nem csak következménye az iszonyatnak, amit át kellett éljen, de egyfajta vágyként jelenik meg: könnyebb számára a halál, mint az élet.

Mivel őt senki sem védte meg ezektől az élményektől, nem tűri az igazságtalanságot, meg akar védeni mindenkit, aki védtelen, kiszolgáltatott és játékszer mások szemében. Innen meríti az erőt. A félelméből és a sötétségből építkezik, amiben ő is sokáig vergődött. Kiaknázza a tulajdonságait, megtanulja maximálisan kihasználni őket, erőn felül dolgozik. Így válik egy félelmetes, megkerülhetetlen igazságosztóvá egy korrupt és igazságtalan rendszerben. Egy legenda lesz, akit a legtöbben feltételezésekből, mendemondákból ismernek csak. Pedig ő az, akire szükségük van. Mert értéket képvisel, sérült, mégis erős és ami a legfontosabb, megőrzi a benne élő reményt, jóságot, könyörületet. Tégláról téglára halad a maga építésén és a rabszolgaság rombolásán. Azok az elnyomók pedig, akik átnéznek rajta, a hozzá hasonlókon taposnak minden nap, egy váratlan és legyőzhetetlen erővel kell szembesüljenek majd, aki pontosan azt adja nekik, amit érdemelnek. Szerintem a legcsodálatosabb az ereje és az értékei mellett az, hogy a sok szörnyűség után sem vesztette el a hitét, a reményt és a kedves, törődő lelkét. Megtett mindent nem csak a teste, de a lelke túléléséért is. Önmaga maradt, amennyire csak lehetséges. A végén ezzel nem csak célt talál, de előtör belőle az, akit végig láthattunk benne: a hozzá hasonló “senkik” hőse.

A bejegyzés alapjául szolgáló, Leigh Bardugo: Hat varjú című kötet a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!
Köszönöm szépen a Kiadónak a recenziós példányt!

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s